De tijd dat iedereen werd begraven in een klassiek grondgraf of een grafkelder, is al een hele tijd voorbij. 80 procent van de Gentenaars kiest momenteel voor een crematie, maar ook andere vormen van begraven zijn in opmars. Dat vertelde onze Gentse schepen Isabelle Heyndrickx, onder meer bevoegd voor begraafplaatsen, in De Standaard.

Zo werd anderhalf jaar geleden in Drongen de eerste natuurbegraafplaats in Vlaanderen geopend waar niet alleen assen worden uitgestoorid en urnen worden begraven, maar waar ook lichamen een laatste rustplaats kunnen geven. De urnen en kisten die er begraven worden, moeten biologisch ­afbreekbaar zijn. Gedenktekens zijn er niet. Er loopt een concessie voor 25 jaar. ‘Het idee om het ­lichaam te laten terugkeren naar de natuur wint aan populariteit’, zegt Isabelle.

Ook in de Vinderhoutse bossen, nabij Gent, komt er een natuur­begraafplek aan. Er kan geen concessie worden afgesloten, maar je kunt er kiezen voor uitstrooiing of afbreekbare urnes.

Een natuurbegraafplaats is niet te vergelijken met een klassiek kerkhof omdat ze als groene rustplek wordt ingericht. Mensen kunnen tussen de bomen begraven of verstrooid worden. Nergens worden gedenktekens of naamplaatjes aangebracht. Een concessie voor een begraven urne of kist loopt voor 25 jaar, dat is de tijd die nodig is om alles biologisch af te breken. 

In de Vinderhoutse Bossen komt er binnenkort ook een natuurbegraafplek. “Er zal geen toegangspoort zijn, geen gedenktekens, niets dat er op wijst dat het om een begraafplek gaat. Mensen kunnen er op een eigen manier hun dierbare herdenken”, verklaarde schepen Heyndrickx toen bij VRT NWS. Daar zullen geen lichamen begraven mogen worden. 

  • Begraafplaatsen & crematoria