In februari wordt de ontwerpstudie voor de nieuwe Spanjeveerbrug tussen Mendonk en Sint-Kruis-Winkel afgerond. Er zijn nu meer details bekend over het ontwerp: er komt een afgescheiden fietspad van 2 meter breed en vrachtverkeer wordt niet toegelaten. Dat blijkt uit recente vragen van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo (CD&V) en gemeenteraadslid Jef Van Pee (CD&V) aan minister Peeters (Open Vld) en schepen Watteeuw (Groen). 
 
De nieuwe Spanjeveerbrug wordt een integraalbrug uit gewapend beton met een centrale weg voor autoverkeer van 4 meter breed. Volgens de minister gaat het om “een brugtype zonder oplegtoestellen en brugdekvoegen, wat gunstig is voor het latere beheer van de brug. Twee brugdekliggers, gepositioneerd boven op de brugdekplaat, scheiden de rijstrook van de brede fietspaden aan de beide zijkanten van de brug. Het geheel resulteert in een portaalstructuur met een slanke brugconstructie." 
 
Ook na de vernieuwing van de brug zal er, met uitzondering van de hulpdiensten, geen vrachtverkeer over de brug worden toegelaten. De Stad Gent maakte deze keuze voornamelijk naar veiligheid toe, want “de technische noodzaak tot beperking omtrent de tonnage zal na de vernieuwing eigenlijk wegvallen”, aldus de schepen. "Wagens zullen door middel van verkeerslichten beurtelings over de brug mogen rijden, fietsers kunnen steeds veilig oversteken zonder te moeten wachten."

Het is nog wachten op de precieze timing voor de afbraak van de bestaande baileybrug en de bouw van de nieuwe brug op dezelfde plaats. De verbinding tussen de oevers zal dan ca. 10 maanden onderbroken zijn. Auto's moeten omrijden, maar voor actieve weggebruikers wordt een veer voorzien. De werken zouden in 2022 moeten starten. 
 
Stijn De Roo: “Het ontwerp van de brug ziet er veelbelovend uit. We benadrukken al van in het begin dat het belangrijk is dat autoverkeer er mogelijk blijft en dat het comfort en de veiligheid van fietsers toeneemt door gescheiden fietspaden. Ik kijk daarom uit naar de realisatie!”
 
Jef Van Pee: “De omgeving van Mendonk en Sint-Kruis-Winkel is een aangename plek voor fietsers en wandelaars. Ik ben tevreden dat het ontwerp ook met deze groep rekening houdt. De voorziene verkeerslichten zullen de verkeersveiligheid aanzienlijk verhogen. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.”